Er bestaan talloze bijzondere diëten en onbekende voedingsgewoonten over de hele wereld. Sommige lijken vreemd, maar zijn eigenlijk heel gezond. Anderen zijn juist weer heel erg ongezond. In dit blogartikel vertellen we je alles over de meest bijzondere diëten en onbekende voedingsgewoonten ter wereld!
De meest bijzondere diëten en onbekende voedingsgewoonten
Uit jarenlang antropologisch onderzoek weten we dat er over de hele wereld heel wat verschillende diëten en voedingsgewoonten bestaan. Sommige daarvan zijn ons heel vertrouwd, terwijl andere meer ongewoon zijn. Zo is het in sommige culturen gebruikelijk om insecten te eten, terwijl in andere culturen voedsel ontgift wordt met bittere kruiden. In sommige culturen is vlees taboe, terwijl het in andere een centraal onderdeel van het dieet is.
Natuurlijk zijn er ook allerlei religieuze en spirituele diëten die specifieke beperkingen opleggen aan wat gegeten mag worden. Gezien de immense verscheidenheid van menselijke culturen is het misschien niet verwonderlijk dat er zo veel verschillende dieettradities zijn. Wat wel verrassend is, is hoeveel deze diëten met elkaar gemeen hebben. In het bijzonder lijken ze allemaal te streven naar een gezond en evenwichtig leven.
Bekende voedingsgewoonten uit verschillende culturen
Latijns-Amerikaanse cultuur: In Latijns-Amerikaanse landen is het gebruikelijk om veel verse groenten, fruit en noten te eten. Daarnaast wordt er veel vis gegeten. Deze voedingsgewoonten zijn goed voor de gezondheid en helpen bij het behoud van een evenwichtig lichaam.
Oost-Aziatische cultuur: In landen als Japan en China is het gebruikelijk om veel verse vis, groenten en fruit te eten. Ook hier staat gezondheid voorop. Zo worden er in Japan veel verse sojabonen gegeten, wat goed is voor de cholesterol en het hart.
Indiaanse cultuur: India staat bekend om zijn uitgebreide keuken met veel verschillende gerechten. Het belangrijkste ingrediënt in de Indiase keuken is rijst, die wordt gecombineerd met allerlei verse groenten, fruit, kruiden en specerijen.
Afrikaanse cultuur: In Afrikaanse landen eten mensen vaak granen zoals tarwe en maïs, maar ook vlees en vis. Daarnaast worden er veel verse groenten, fruit en noten gegeten.
Bijzondere diëten
In onze optiek zijn de volgende drie diëten de meest bijzondere van allemaal: het Paleo-dieet, het Ayurvedische dieet, het Macrobiotische dieet en het het Breatharian dieet.
Paleo-dieet: Het Paleo dieet is gebaseerd op de vooronderstelling dat de mens dezelfde voedingsmiddelen zou moeten eten die in het Paleolithicum werden geconsumeerd. Deze periode duurde van ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden, en het is in deze tijd dat de mens tot zijn moderne vorm geëvolueerd zou zijn. De belangrijkste voorstander van het Paleo dieet is dat onze voorouders jager-verzamelaars waren die een dieet aten van mager vlees, fruit, groenten, en noten. Dit dieet is rijk aan eiwitten en vezels en arm aan suiker en koolhydraten. Van het Paleo dieet is aangetoond dat het leidt tot gewichtsverlies, lagere bloeddruk, en verminderde ontstekingen. Er zijn veel verschillende manieren om het Paleo dieet te volgen, maar bij alle gaat het om het eten van hele, onbewerkte voedingsmiddelen.
Ayurvedisch dieet: Het Ayurvedisch dieet is een geheel voedzaam, plantaardig dieet dat de nadruk legt op eten volgens de principes van de ayurveda. Ayurveda is een traditioneel Indiaas geneeskundig systeem dat gelooft dat de sleutel tot een goede gezondheid in evenwicht ligt. Het ayurvedische dieet streeft naar dit evenwicht door voedingsmiddelen te gebruiken die aardend, voedend en kalmerend zijn. Dit omvat veel verse groenten en fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. zuivel, vlees en bewerkte voedingsmiddelen worden meestal vermeden omdat ze als onevenwichtig worden beschouwd. in plaats daarvan raden ayurvedische beoefenaars vaak kruiden en specerijen aan zoals gember, kurkuma, en komijn om een goede gezondheid te bevorderen. Hoewel er geen een-op-een vertaling van het ayurvedische dieet bestaat, is het doel om voedingsmiddelen te eten die in harmonie zijn met je persoonlijke constitutie of dosha.
Macrobiotische dieet: Het Macrobiotische dieet is een manier van eten die de nadruk legt op hele, plantaardige voedingsmiddelen. Het woord macrobiotisch komt van de Griekse wortels “macro” (groot) en “bios” (leven), en het dieet is gebaseerd op de overtuiging dat het eten van grote hoeveelheden verse, hele voedingsmiddelen de sleutel tot een goede gezondheid is. Het dieet bestaat meestal uit 50-60% koolhydraten, 20-30% eiwit, en 10-20% vet, met de nadruk op complexe koolhydraten zoals volle granen, groenten, en bonen. Macrobiotica beveelt ook aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en zuivel te vermijden, en de inname van vlees en vis te beperken. Volgelingen van het dieet geloven dat ze, door op deze manier te eten, een evenwicht bereiken tussen yin en yang, warmte en koude, actief en passief.
Het Breatharian dieet: Dit is een methode van vasten waarbij de adem als enige voedingsbron wordt gebruikt. De theorie achter dit dieet is dat het lichaam geen vast voedsel nodig heeft om te overleven, en dat de lucht die we inademen alle voedingsstoffen bevat die we nodig hebben. Dit dieet bestaat al eeuwen, en er zijn veel verschillende varianten van. Sommige mensen beoefenen het Breatharianisme om religieuze redenen, terwijl anderen het om gezondheids- of filosofische redenen doen. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat het Breatharain dieet gezond of duurzaam is, en er zijn verschillende sterfgevallen aan verbonden geweest. Veel mensen geloven echter dat dit dieet hen geholpen heeft hun gezondheid te verbeteren en een hoger niveau van bewustzijn te bereiken.
Welke diëten zijn juist erg ongezond?
Er zijn veel verschillende soorten diëten die mensen om uiteenlopende redenen volgen. Sommige diëten zijn gebaseerd op religieuze overtuigingen, terwijl andere bedoeld zijn om gewichtsverlies te bevorderen of atletische prestaties te verbeteren. Niet alle diëten zijn echter gezond, en sommige kunnen je gezondheid zelfs in gevaar brengen.
Een soort dieet dat bijzonder ongezond is, is het Crash dieet. Crash diëten bevatten meestal erg weinig calorieën en voedingsstoffen en ze kunnen leiden tot een heleboel gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, duizeligheid, prikkelbaarheid, en constipatie. Een ander soort dieet dat vermeden moet worden is het Fad dieet. Fad diëten propageren vaak onrealistische beweringen en kunnen moeilijk op lange termijn vol te houden zijn. Ze hebben ook de neiging erg beperkend te zijn, waardoor ze je lichaam zwaar kunnen belasten.
Het Atkins dieet, dat gebaseerd is op de veronderstelling dat het eten van grote hoeveelheden eiwitten en vetten je zal helpen gewicht te verliezen. Dit dieet is echter zeer restrictief en kan leiden tot voedingstekorten. Bovendien moedigt het de consumptie aan van bewerkte voedingsmiddelen, die veel verzadigd vet en zout bevatten.
Een ander dieet dat je moet vermijden is het Dukan dieet, dat lijkt op het Atkins dieet in die zin dat het ook gebaseerd is op een hoge eiwitinname. Dit dieet is echter nog restrictiever dan het Atkins dieet en kan ook tot voedingstekorten leiden. Het is ook belangrijk om crash diëten of fad diëten te vermijden, want die zijn vaak niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kunnen je gezondheid schaden.
Tot slot
Zoals je ziet zijn er dus nogal wat ongewone en onbekende diëten in de wereld. Sommige kunnen zelfs ronduit gek lijken. Maar wie weet? Ze zouden zomaar voor jou kunnen werken. Als je nieuwsgierig bent om een van deze diëten te proberen, doe dan eerst je onderzoek om zeker te zijn dat ze bij je gezondheidsdoelen en levensstijl passen.
En praat altijd met je arts voordat je grote veranderingen in je dieet of bewegingsroutine aanbrengt. Met een beetje voorbereiding en voorzichtigheid kun je misschien je reis naar gewichtsverlies een vliegende start geven met een van deze unieke plannen.