Ook tijdens de zomer gezond bezig blijven

De zomer is voor veel mensen misschien wel het lastigste seizoen om goed aan de gezondheid te blijven denken. Ja, de feestdagen zo midden in de winter zijn ook lastig, maar die duren niet zo lang. De zomer, waarin vaak ook nog eens een lange vakantie valt, is een veel langere periode waarin verleidingen op de loer liggen. Nog eens een terrasje met een lekker drankje hier, een uitgebreide BBQ daar. Een extra wijntje of cocktail als het gezellig is, want het leven, dat moet je vieren, en een ijsje, daar koel je lekker van af. Herkenbaar? Geen probleem. Er zijn genoeg manieren waarop je de zomer zonder al te veel moeite toch best gezond door kunt komen.

Je volop in het zweet werken hoeft echt niet

Wat meer eten en drinken, of wat ongezonder eten of drinken, dat hoeft niet meteen een groot probleem te zijn. Als je het maar compenseert met wat meer bewegen, dan kun je de boel aardig in balans houden.

Helaas is dat nu net iets waar veel mensen hartje zomer niet echt behoefte aan hebben, meer bewegen. We proberen juist zo min mogelijk te bewegen als het zo warm is. Het idee om de zweterige sportschool in te duiken of om bij hoge temperaturen eens flink te gaan hardlopen is voor velen niet heel aantrekkelijk. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je kunt ook afvallen met wandelen! Of met fietsen, als je dat leuker vindt. Je hoeft daarbij geen moordend tempo aan te houden. Een half tot heel uur per dag stevig doorstappen of doortrappen is voldoende. Ga bijvoorbeeld, als het toch mooi weer is, op de fiets of lopend naar je werk, dan integreer je je beweging meteen handig in je dagelijks leven.

En als er toch wat kilo’s bij zijn gekomen?

Merk je aan het einde van de zomer dat je toch wat bent aangekomen? Dan is er ook niet meteen een man overboord. Je gewicht kan altijd wat fluctueren, en de kans is best groot dat je snel weer op je oude gewicht komt als je je normale leven weer oppakt, en wat minder op het terras zit.

Om te weten of de extra kilo’s een probleem zijn, kun je je BMI berekenen. Is dat te hoog, of zit je gewoon echt niet lekker in je vel, dan is het verstandig om even kritisch naar je eetpatroon te kijken, en als het kan wat meer te gaan bewegen. Heb je nog steeds een gezond gewicht en merk je van die zomerse kilootjes maar weinig? Dan is de kans groot dat je er binnen de kortste keren weer afscheid van hebt genomen zonder er echt iets voor te hoeven doen.

Gerelateerde berichten